Hilvaria studio’s

De Hilvaria Studio’s zijn gehuisvest in het gebouwencomplex waarin voorheen de gelijknamige filmstudio’s waren gevestigd. De locatie kent een rijke historie.
Naast filmstudio, fotostudio en museum heeft het gebouw ook dienst gedaan als muziekstudio waar artiesten van internationale faam platenopnamen hebben gemaakt.
De oude Hilvaria Studio’s zijn in 1964 gebouwd als filmstudio, in het bijzonder bestemd voor de productie van reclamefilms.
Bij de bouw van de studio is gebruik gemaakt van een staalconstructie, afkomstig van de KODAK-stand zoals deze te bezichtigen was op de EXPO in Brussel van 1958. De toenmalige exploitant voorzag dat door de komst van de STER-reclame grote behoefte aan studiofaciliteiten zou ontstaan.
De invoering van televisiereclame zou echter nog jaren op zich laten wachten. In die beginjaren zijn de studio’s gebruikt door de NTS (nu NOS), maar ook door filmmakers van allerlei pluimage, onder wie roemruchte regisseurs van erotische films zoals het echtpaar Kronhausen en de Zweedse/Italiaanse ‘Pornking of Europe’ Lasse Braun. De filmstudio’s maakten in de jaren zeventig plaats voor de Relight Studio, een in die tijd ultramoderne geluidsstudio. De Relight Studio werd een ware hype, en vanuit de hele wereld kwamen grootheden als Black Sabbath,The Boomtown Rats, Genesis en Cat Stevens naar Hilvarenbeek om platen op te nemen. De Relight Studio beleefde in 1981 een roemloos einde. Na een kort avontuur van een Duitse drukkerij werd het gebouw opgesplitst. De oorspronkelijke filmstudio werd in gebruik genomen door de fotograaf Evert van Kuik die er tot 2008 zijn fotostudio PDA Monarch exploiteerde; in de andere helft van het complex werd het Nationaal Likeur-museum Isidorus Jonkers gevestigd. Toen het likeurmuseum in 2000 naar het centrum van Hilvarenbeek vertrok werd de weg vrijgemaakt voor een grondige renovatie die drie jaar in beslag nam. Daarbij is ondermeer de requisietenloods achter het gebouw afgebroken, om plaats te maken voor de monumentale Leuvenzaal. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een laat 19e-eeuwse staalconstructie van gietijzer en staal afkomstig van de universiteit van Leuven. Met het vertrek van de fotostudio in 2009 is tenslotte ook de laatste studioruimte door de Hilvaria Studio’s in gebruik genomen. Het loopbruggen-stelsel is nog intact en kan opnieuw gebruikt worden voor belichting. De karakteristieke staalconstructie, afkomstig van het Kodakpaviljoen op de Expo ’58 in Brussel is in oude luister hersteld. De herkomst wordt in ere gehouden met de naam van de nieuwe zaal, Kodakzaal.
Hilvaria Studio’s
 Goirlesedijk 12 b 
5081 ND Hilvarenbeek
Routebeschrijving

Route Hilvaria
Zie hier Hilvariastudio’s op Google maps